Ilmailukartta

Taustaa

Harrastan varjoliitoa ja turhauduin, kun ilmatilojen tietoja joutuu hakemaan niin monesta paikasta. Perinteisestä ilmailukartasta näkee ainoastaan aina voimassaolevat rajoitusalueet. Erikseen täytyy etsiä mm. aluevaraukset, notamit, aktivoinnit ja tilapäiset alueet. Lisäksi erilaisia lyhenteitä on paljon, ja korkeuksia olisi helpompi lukea metreinä.

Viime aikoina on ollut myös paljon puhetta, että esim. droneja lennätetään väärissä paikoissa. En sinänsä ihmettele, kun ei ole ollut yhtä selkeää nykyaikaista virallista digitaalista karttaa, mistä tämänhetkisen ilmatilojen kokonaistilanteen näkisi. Toivottavasti tästä palvelusta on siis apua mahdollisimman monelle ilmailun harrastajalle.

Kartan käyttö

Huom! Kartta on epävirallinen ja suuntaa-antava. Käyttö omalla vastuulla!

Kartan pohjana toimii Google Maps. Vasemmalta ylhäältä voi valita kartta- tai satelliittinäkymän. Oikealta alhaalta taas löytyvät zoomausnapit (voit käyttää myös hiiren rullaa tai kosketusnäytöllä nipistystä). Oikealla alhaalla on lisäksi ⦿-merkillä merkitty paikannusnappi (mikäli saatavilla). Yksittäinen paikannus tapahtuu painamalla paikannusnappia kerran. Toisen kerran kun painaa, alkaa jatkuva paikannus. Oikeasta yläreunasta näkee samalla myös korkeustiedon (mikäli saatavilla) metreinä merenpinnasta.

Ilmatilat näkyvät kartalla siten, että värittämätön alue ilmaisee kokonaan vapaata ilmatilaa, punainen rajoitettua ilmatilaa. Lentopaikat on väritetty vihreällä.

Turvallisinta on siis lentää/lennättää värittämättömillä alueilla. Varmista kuitenkin kaikki tiedot aina virallisista lähteistä!

Mitä tahansa kartan kohtaa klikkaamalla näkee sen pisteen kaikki ilmatilat, tilapäiset alueet, notamit ja varaukset.

Ilmatilan tiedoissa ensimmäisellä rivillä näkyy ilmatilan tunnus. Toisella rivillä on luokka, luokan selite ja myös mahdollinen ilmatilan tarkentava selite. Kolmannelta riviltä näkyy ilmatilan ala- ja ylärajat, suluissa metreinä.

Notamit alkaa plus-merkillä (+).

Perustietoa ilmatiloista

Suomessa on käytössä ilmatilaluokat C, D ja G. Näistä ainoastaan G on vapaata ilmatilaa. Ilmatilat sijaitsee eri korkeuksilla, ala- ja ylärajat näet ilmatilaa klikkaamalla.

Erikseen varattavat alueet on merkitty sotilaskäyttöön TSA-tunnuksella (temporary segregated area) ja siviili-ilmailuun TRA-tunnuksella (temporary reserved airspace). Nämä ovat voimassa ainoastaan erikseen AUP:lla aktivoituina.

Kieltoalueet (Prohibited) ovat pysyviä lentokieltoalueita.

Rajoitusalueista (Restricted) osa on pysyvästi voimassa olevia, osa erikseen notameilla aktivoitavia ja osa erikseen perustettavia (TEMPO R, temporarily restricted). Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että R-alueilta kannattaa pysyä poissa.

Vaara-alueet on merkitty tunnuksella Danger. Vaara-alueet aktivoidaan erikseen notamilla. Lisäksi on erikseen perustettavia vaara-alueita (TEMPO D, temporarily danger). Erikseen perustettavat alueet aktivoidaan myös yleensä erikseen notamilla.

NOTAM tarkoittaa eräänlaista ilmailutiedotetta (notice to airmen).

Lähteet ja päivitystiedot

Tietoa haetaan tällä hetkellä seuraavista lähteistä:

Palaute

Kaikki kehitysehdotukset ovat tervetulleita. Palvelun sivut löytyy myös Facebookista ja Twitteristä. Yhteystietoni löytyy osoitteesta pakastin.fi.